Virtualizáció, cloud szolgáltatások

Mi az a virtualizáció?

A virtualizáció egy olyan folyamat, amikor hardvereket és azok működését szimuláljuk, kizárólag szoftverek felhasználásával. Virtualizáció segítségével komplett informatikai infrastruktúrát hozhatunk létre - szervereket, hálózati eszközöket, sőt, magát a hálózati közeget is - mindezt anélkül, hogy ezek közül bármi is kézzelfoghatóan létezne a maga fizikai valójában.


Miért jó a virtualizáció?

• Hatékony és gazdaságos:

Egy darab fizikai szerveren több virtuális szervert üzemeltethetünk. Ez lehetővé teszi azt, hogy egy nagyobb teljesítményű szerver üzembe állításával kiváltsunk több kisebb teljesítményűt úgy, hogy a szoftveres környezetet változatlanul hagyjuk. Ezzel helyet és energiát takaríthatunk meg.

Infrastruktúra kialakításánál elsődleges szempont, hogy a rendszer a várható legnagyobb terhelés esetén is megfelelő sebességgel üzemeljen. Életszerű példa: azért veszünk például egy adatbázis-szerverbe erős processzort, hogy a naponta egyszer lefuttatott komplex adatbázis-lekérdezésünk gyorsan lefusson. A nap többi részében azonban a szerver lényegesen alacsonyabb kihasználtság mellett üzemel. Statisztikai eredmények azt mutatják, hogy egy tipikus szerver napi erőforrás-kihasználtsága nem éri el a 15%-ot!

Virtualizáció során a hardver erőforrásai rugalmasan feloszthatóak a futtatott virtuális szerverek között, így a szolgáltatások megfelelő szervezésével, - optimális esetben - rendszerünk hasznos kihasználtságát akár 70-80%-ra is növelhetjük!

• Kényelmes, megbízható és rugalmas:

A virtuális szerver szolgáltatás lehetővé teszi, hogy Ön az infrastruktúrát, mint szolgáltatást vegye igénybe. Nincs szükség hardver vásárlására, meghibásodás esetén garanciális- és szervíz ügyintézésre, tartalék alkatrészek beszerzésére. Minden, ami fizikai valójában létezik, az a szolgáltatónál van, ahol "nagyban" könnyebben és olcsóbban lehet magas hardveres rendelkezésre állást megvalósítani.

A virtuális szerver egységes hardveres felületet biztosít, nem kell bajlódni speciális hardver-illesztőprogramok telepítésével, azok kompatibilitási problémáinak elhárításával.

Mivel Ön az erőforrás-használata alapján fizet, lehetősége van arra, hogy erőforrás-igényes feladataihoz rövid időre komoly számítási teljesítményt vegyen igénybe, és még ezzel is jóval kevesebbet költ, mintha saját, kisebb teljesítményű rendszerét használná. Gondolta volna, hogy cége megengedhet magának mondjuk egy 32 vagy 64 processzoros virtuális szervert?

• Környezetbarát:

A rendszereink hatékonyságának növelésével jelentősen csökkenthetjük azok energiafogyasztását, hőkibocsátását.


További információkért, virtualizációs megoldásainkért, kérjük keresse munkatársunkat!

2022.10.27. — Új hosting árlista

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy cégünk 2023. január 1-től az Internetes hosting szolgáltatásokra vonatkozóan új szolgáltatási árlistát léptet hatályba. Az új árlista letölthető weboldalunkról.

Tovább ►


2022.09.25. — Hálózati karbantartás

Hálózati szolgáltató partnerünk a gerinchálózati eszközök karbantartását és cseréjét végzi 2022. szeptember 29. 23:00 - 2022. szeptember 30. 05:00 között.

Tovább ►


2021.05.06. — Jön: az újabb tárhely duplázás!

A Datacast Rendszerház Kft. 2021. július 1-től ismét a felére csökkenti szerver tárhely szolgáltatása árát!

Tovább ►


További közlemények ►