[BSD] [OFF] Veszhelyzet

Kis Norbert norbi at kzs.hu
2003. Jún. 11., Sze, 12:34:02 CEST


Sziasztok!

>Megjegyzem, az én közvetlen környezetemben már három Quantum vinyó 
>IC-je is kipukkadt. Rém büdös. :(

Az. A motorvezerlo IC szokott megfoni. Regebben kulon tranyok voltak mellette, femtokos hutessel. Azutan raintegralta'k a motorvezerlo chipre az egesz meghajtofokozatot, azota van baj vele. Persze nagyobb motorfordulatszam - nagyobb aramfelvetel, megfokozottabb terheles! Kell hajszolni a sebesseget, bolonduser ennek orul, mast tehat ugyse kapni mar.

Egyebkent annyit erdemes tudni, hogy a chip-eknek ket gyartoja van. Az egyik tavolkeleti, a masik tan vmi Europai ceg. Vegyesen haszna'lta'k a ket IC-t, igy a hiba kifejezetten egyes sorozatszamtartomanyokra jellemzo. (Pontos adatot nem tudok, majd rakeres, akit jobban erdekel.)
Amugy egy idoben a munkahelyemen 10-esevel mentek tonkre az altalunk beepitett quantumok, azota persze nem vesszuk ezt a tipust. A baj, hogy a hibak leginkabb azutan derulnek ki, miutan az ember alaposan bevasarolt, akkor meg mar fujhatja. (Van is mit, mert eleg forro...) :((( 

A MAXTOR kozben megvette a quantumot. Azt hittem, hogy vege a gondoknak; 
(egyik is, masik is problemas volt nalunk, hatha a ket cucc szerencsetlen tapasztalataibol okulnak, talan ezutan nem lehet majd uzem kozben rantottat is sutni a merevlemezeken, elvegre nem arra vette meg az arva nyuzer... Tevedtem! Nem lenne uzlet garancian tul tartosat csinalni. :(((

Ha az ember joznul belegondol, akkor a keplet egyertelmu: a magas homersekletingadozas hotagulasok sorozatahoz vezet, ami nem fog kedvezni a mechanikanak, akarcsak a magneses hordozonak, illetve a rajta levo adatoknak. 
Az elektronikara is ugyanez igaz:
A felvezetok 'oregednek', s a folyamatot a melegedes gyorsitja. 70 fok tokhomerseklet felett a lapka homerseklete szerencsetlen esetben akar 120...150C', ami mar rovidtavon is karos. 
A kristalyracs atrendezodhet, vagy atrendezodes koruli allapotba kerulhet, amit a legkisebb aramlokes 'megsegithet'. Tudom, manapsag divat a villanyrezsot is beleintegralni a szamitogepekbe, de talan az atgondoltabb szoftverfejlesztessel jobban jarna az emberiseg, mint a kacathegyek legyartasaval. Persze ott az erkolcsi amortizacio, mi meg pazarlunk, mert megtehetjuk... 

Osszefoglalva: minel melegebb egy HDD, altalaban annal rovidebb az atlagos elettartama, illetve a megbizhatosaga. Kivetelek vannak, de ezek inkabb a szabalyt erositik. Illetve felvetik a kerdest: 'mi lett volna akkor, ha nem is melegszik'... :)))

Ami ellenben teny: olyan HDD-t soha nem veszek, amelyik ujkoraban csapagyhangon fu:tyo:l, illetve 45-foknal melegebb a burkolata egy zart gepben, 24-oras uzem utan. Igy zommel az IBM-nel szoktam maradni, de itt is erdemes alaposan valogatni.

Meg valami kis adalek a dologhoz: regen volt egy remek kis weblapja az egyik szerviznek, ahol minden altaluk forgalmazott tipusnak fel volt tuntetve korrektul, hogy x-eladott darab HDD/CDROM/CDWRITER, stb.-bol mennyit visznek vissza aranciaidon belul. Vagyis eladva ennyi, ebbol a sz at r ennyi! Meglepo volt nezni, mennyi hitvany termek van a piacon. Gondoltam en kis naiv, hogy ettol valami majdcsak valtozni fog ... talan! Valtozott is.
Persze nem a kacatok tuntek el a piacrol, egyszerubb volt a weblapot szanalni...

Hol a memoriakkal, hol a chipsetekkel, hol a hdd-kkel orjitenek meg bennunket, rendszergazdakat. Mikozben egyesek dagadtra keresik az egeszen magukat, es jokat rohognek a markukba - mindannyionkon. Mert nekunk nincs jobb dolgunk, mint az O hulyesegeikhez asszisztalni.
Manapsag, amikor a szerzoi jogvedelem olyannyira ervenyesiti az olyan jogokat is, amik talan sohasem leteztek, ki figyel oda azokra, akik ejszakon at dolgoznak, vallalnak merhetetlen sok, kifizetetlen tulorat, ideget azert, mert nincs jogi vedelem a kacatok, illetve a kacatok altal okozott anyagi/erkolcsi kar ellen. Ugyanis azt a penzt, amit a hitvany cuccok eladasan valaki megsporol, sokszorosan fizeti meg mindenki mas. Hiszen egyresz ujat kell venni, s ha meg ezt veletlen garancialisan fizetik is.... Ki fogja megteriteni az utikoltsegemet, idomet, mergemet, energiamat, az elszenvedett esetleges erkolcsi/presztizsvesztesseget, vagy eppen az ertekes adatok potlasat? Ezekrol soha nem keszulnek furcsamod statisztikak. Pedig mindennek van hatara.

No mind1, ez mar offto, bocsi, akit zavart, meg ugyis tudjatok. A magam reszerol csak abban bizom, hogy egyszer veszettmod kiborul a bili, s vegre lesz valami _uj_, amit fogyasztovedelemnek is lehet valoban nevezni... Mar ideje lenne.

>+1x részvétem és sok siker!

Osztozom. :(

Üdv.:
              Norbi.




További információk a(z) BSD levelezőlistáról